Jelenlegi hely

3.12. Tartalomkezelő rendszerek

Ma a weboldal-tulajdonosok általában fontosnak tartják, hogy a weboldaluk tartalmát, sőt akár a strukturális felépítését is maguk tudják kezelni, mindenféle fejlesztői beavatkozás nélkül. Ilyen esetekben jó megközelítés lehet a tartalomkezelő rendszerek alkalmazása. A Wikipédia szerint:

a tartalomkezelő rendszer (angolul Content Management System, CMS) olyan szoftverrendszer, amely nem strukturált információk, mint például az internetes portálok, akár több felhasználó általi elkészítését, kezelését, és tárolását segíti. Továbbá gondoskodik a tartalmak strukturált megjelenítéséről, statisztikák készítéséről, kiegészítő funkciók integrálásáról.

Ma már sokszor nincs arra szükség, hogy saját webalkalmazás, vagy tartalomkezelő rendszer fejlesztésével elégítsük ki a megrendelő igényeit. Hiszen vannak nyílt forrású, nagyszerűen bevált tartalomkezelő rendszerek. (A szerző a Drupalt2 ajánlja a keresők számára, és a Drupal 6 alapismeretek3 című könyvét.) De sok esetben az is jó megoldás, ha egy általános célú és nagy tudású (ezzel együtt nagyobb erőforrás-igényű) rendszer helyett egy pehelysúlyú, az adott feladatra tervezett CMS-t használunk.

Jelen fejezet célja, hogy egy rövid betekintést nyújtson a tartalomkezelő rendszerek fejlesztésébe. Erre a célra Matt Doyle: Build a CMS in an Afternoon with PHP and MySQL című nagyszerű cikkét vesszük alapul. A forráskód letölthető Matt honlapjáról is.

A fejezet során néhány alapvető továbbfejlesztési lehetőségre is ki fogunk térni.