Jelenlegi hely

2.1.2. Hogyan kezdjünk neki?

Windows operációs rendszer alatt indítsuk el a Jegyzettömböt (vagy inkább egy komolyabb editort), majd gépeljük be a következő szöveget:

<html>
  <head>
    <title>Az oldal címe</title>
  </head>
  <body>
    Ez az első honlapom. <strong>Ez a szöveg kiemelt.</strong>
  </body>
</html>

Mentsük el a szöveget oldal.html néven!

Ebben és a következő néhány fejezetben még nincs feltétlen szükségünk webszerver elérésére a tanuláshoz. Később majd FTP kapcsolaton keresztül a webszerverre fogjuk az oldalainkat feltölteni, majd webszerver elérésével tesztelni azokat.

Nyissuk meg a böngészőnket, majd a Fájl menü Webcím megnyitása parancsát választva keressük meg az előbb elmentett oldal.html állományt! (További lehetőségünk, hogy a Windows Intézőben, vagy Total Commanderben duplán kattintunk az állomány nevére. De az állomány böngészőre vonszolásával is célt érhetünk.) Az ábrához hasonlót kell látnunk a böngészőnkben:

Az első HTML oldal a böngészőben

A példa magyarázata

A dokumentum első tagja a <html>. A böngésző erről fogja tudni, hogy hol kezdődik a HTML oldal. Az utolsó tag a </html>, itt ér véget a dokumentum a böngésző számára.

A <head> és </head> tagok közötti rész a fejléc információ. Az itt leírt szöveget a böngésző nem jeleníti meg közvetlenül.

A <title> tagok közötti szöveget a böngésző a címsorában jeleníti meg, ahogy az ábrán is láttuk.

A <body> tagok közötti szöveg jelenik meg a böngésző ablakában.

A <strong> és </strong> tagok hatására a szöveg kiemelten (alapértelmezetten félkövéren) jelenik meg.