Jelenlegi hely

2.1.10. Karakter entitások

Bizonyos karakterek (mint például a < és >) speciális jelentésűek a HTML-ben, ezért nem használhatók a folyó szövegben. Ezenkívül vannak olyan speciális írásjelek, amelyek hagyományos billentyűzetről nem vihetőek be, vagy nem is szerepelnek az ASCII kódtáblában.(Pl. a © jel.) Ha egy ilyen speciális karaktert akarunk megjeleníteni, akkor karakter entitást kell alkalmaznunk.

A karakter entitás három részből áll: & az elején, ; a végén, a kettő között pedig egy entitás név, vagy # és számkód. Ha például a < jelet szeretnénk megjeleníteni, akkor a dokumentumba az &lt; vagy a &#60; karaktersorozatot kell gépelnünk. Az entitások kis-nagybetű érzékenyek.

Nem törhető szóköz

A gyakorlatban talán a legtöbbet alkalmazott karakter entitás a nem törhető szóköz. A HTML a több egymást követő elválasztó (ún. white space) karaktert csak egy szóközként jeleníti meg. Ilyen esetekben szokás a &nbsp; entitást egymás után többször alkalmazni, ugyanis ezeket ténylegesen figyelembe veszi a böngésző. Ez azonban nem felel meg a HTML eredeti céljának, és a mai technikai lehetőségeknek sem. (Stílus formázások segítségével ezek a problémák sokkal elegánsabban oldhatók meg.)

Ennek az entitásnak eredetileg az a célja (és a szerző véleménye szerint csak ilyen esetben szabadna alkalmazni), hogy a több szóból álló kifejezések (például tulajdonnév) esetén a sor végén ne törje szét a böngészőnk a kifejezést, hanem mindenképpen egy sorba kerüljenek. Például a következő név mindig egy sorba, tördelés nélkül fog kerülni:

Nagy&nbsp;Gusztáv

Ékezetes karakterek

Az angol abc-ben nem szereplő karakterek (így a magyar nyelv ékezetes karakterei is) sokáig problémát okoztak a HTML szerkesztés során. Ezért korábban szokás volt az ékezetes karaktereket is entitások segítségével megadni. A mai napra azonban ezek a problémák lényegében megszűntek, ezért a szerző véleménye szerint teljesen indokolatlan az entitások alkalmazása. Helyette inkább a pontos karakterkódolásra érdemes figyelmet fordítani.

A karakterkódolás megadására először HTML meta tagok lehetőségét fogjuk megismerni. Később a PHP-ből küldött HTTP header alkalmazása még jobb megoldás lesz. További információk a 3.1.5 fejezetben találhatóak.

További karakter entitások

Leírás Jelentés Entitás név Entitás számkód
nem törhető szóköz &nbsp; &#160;
< kisebb, mint &lt; &#60;
> nagyobb, mint &gt; &#62;
& és &amp; &#38;
" idézőjel &quot; &#34;
' aposztróf &apos; &#39;
§ bekezdés &sect; &#167;
© copyright &copy; &#169;