Jelenlegi hely

1.2. A web működése

Az alábbi ábra sokat segíthet a további információk megértésében.

A kliens-szerver architektúra

A felhasználó, aki a web szolgáltatásait ki akarja használni, megteheti ezt egy tetszőleges modern webböngészővel. (E két „szereplőt” együttesen a kliens oldalnak tekintjük.)

Statikus tartalomkiszolgálás

A felhasználó a böngészőt használva kezdeményezheti egyes weboldalak letöltését. A web kezdeti időszakában a webszerver azokat az állományokat tudta kiszolgálni, amiket a háttértárain elhelyeztek. Ez tulajdonképpen statikus tartalmat eredményez, vagyis az ilyen tartalom nem változik, akárhányszor is töltjük le. Bizonyos esetekben ez ma is így van: például egy honlapba illesztett kép nem fog megváltozni, akárhányszor töltjük is le, ezért a webszervernek a böngésző kérésére válaszul mindössze vissza kell azt adni.

Dinamikus tartalomkiszolgálás

Később egyre nagyobb igény lett a dinamikus tartalmak iránt, amikor a tartalom már a látogató tevékenységei, vagy más okok miatt színesebb, változóbb lehet. Ebben az esetben a webszerver nem önmaga válaszol a böngésző kérésére, hanem PHP, vagy más nyelvű program állítja elő a választ, amit a webszerver csak közvetít.

Tovább növelheti az oldal dinamizmusát, ha a tartalmak előállításához szükséges adatokat (legalább részben) adatbázisban tároljuk. Ekkor a PHP nyelvű forrásprogram az adatbázis-szerverrel kapcsolatot épít fel, és adatbázisból származó információkat is felhasznál a válasz elkészítéséhez, illetve a felhasználók válaszait is eltárolja az adatbázisban.