Jelenlegi hely

Utolsó változások

4. Kliens oldali működés

A JavaScript egy olyan kliens oldali szkriptnyelv, amely mára lehetővé tette az ún. RIA (Rich Internet Application), vagyis a hagyományos asztali (desktop) alkalmazásokhoz hasonlóan hatékony és kényelmes alkalmazások fejlesztését.

Példaként érdemes pl. a Google néhány szolgáltatásával megismerkedni. A Gmail, a Google naptár vagy a Google dokumentumok funkcionalitása a JavaScript nélkül elképzelhetetlen lenne.

3.13. Keretrendszerek

A tartalomkezelő rendszerek mellett igen hasznos megismernünk egy vagy több keretrendszer (framework) használatát is.

Először is nézzük, mi a különbség a tartalomkezelő rendszerek és a keretrendszerek között.

3.12.8. Nyílt forrású tartalomkezelő rendszerek

A fejezet eddigi részében egy vázlatos, de a fontos alapfunkciókat ellátó CMS rendszert ismerhettünk meg. Jól látszik, hogy ez az állapot nagyon messze van meg attól, hogy komplex weboldalakat készítsünk vele. Érdemes azonban megismerkedni a jelenleg is elérhető, azonnal felhasználható, nyílt forrású tartalomkezelő rendszerekkel. A szerző mindenképpen ajánlja bevezetésként a Drupal 7 alapismeretek című könyvét.

3.11. Sablonrendszerek

A webfejlesztésben sokszor az MVC-nél egyszerűbb módszert alkalmazunk, vagy a nézet felépítését is a sablonozásra bízhatjuk. Ennek lényege, hogy az alkalmazás logikát és a megjelenítési kódot a lehető legtisztábban válasszuk el egymástól. Így bármelyik komponens változása esetén a másik komponenshez csak kis részben, vagy egyáltalán nem kell hozzányúlni.

2.8.1. HTML szintaxis

A HTML támogatja a számozott, felsorolt és definíció-listák létrehozását.

Felsorolt lista

A felsorolt listák olyan elemeket tartalmaznak, amelyeket nem kell számozással azonosítanunk, ehelyett egy felsorolási szimbólum (alapértelmezetten egy fekete kör) jelzi vizuálisan a listaelemek kezdetét. Tehát ilyenkor a felsorolt elemek sorrendje nem lényeges, nem hordoz információt.

A felsorolt lista az ul elemmel írható le, a lista elem pedig az li elemmel.

3.8. Objektumorientált PHP

(A fejezet elavult, a manual példáit érdemes megnézni.)

Az elmúlt évek fejlődési iránya nem csak a hagyományos, hanem a webes fejlesztés területén is az objektumorientált tervezés és programozás. A PHP nyelv ugyan lemaradva, de ma már lehetővé teszi az OOP magas szintű használatát is.

Azon olvasók kedvéért, akik az OOP-vel még nem találkoztak, mindenképpen érdemes egy kis bevezetővel kezdenünk.

3.6.4. Fájlok tartalmának kezelése

PHP-ben a fájlkezelés logikája a hagyományos C (és nem a C++) nyelvre épül.

Az fopen függvényt fájlok megnyitására használjuk a PHP-ben. A függvény első paramétere tartalmazza a megnyitandó fájl nevét, a második azt határozza meg, hogy milyen módon nyissuk meg a fájlt.

3.5.3. Adatfeldolgozás

A felhasználó által bevitt adatok érvényességét minden esetben vizsgálni kell. A kliens oldali vizsgálat (4.9.1 fejezet) a látogató számára gyorsabb, és csökkenti a szerver terheltségét, de önmagában sosem elegendő, hiszen egy rosszindulatú felhasználó azt könnyedén ki tudja játszani. Ezért az adatok szerver oldali vizsgálata is szükséges, különösen, ha az űrlapnak egy adatbázishoz kell hozzáférnie.

Oldalak